Logopedist is een paramedisch beroep. Voor alle problemen die met communiceren te maken hebben kunt u bij de logopedist terecht. Logopedie is meer dan spraakles. Logopedie staat voor een betere communicatie! Door te praten, te luisteren en te kijken communiceren wij met elkaar. In het dagelijks leven is communicatie onmisbaar.

 

Logopedisten onderzoeken en behandelen problemen in de communicatie. Het gaat om schriftelijke, mondelinge en non-verbale problemen, die te maken hebben met de stem, taal, spraak, slikken (eten en drinken), mondgewoonten en het gehoor.

 

Spreken is een ingewikkeld proces. Je gebruikt je stembanden, keel, neus, kaken, tong en lippen. Voordat je woorden kunt spreken, moet eerst geleerd worden wat de woorden betekenen (taal). Veel kinderen leren schijnbaar moeiteloos de taal uit hun omgeving. Goed kunnen horen, denken en begrijpen zijn hierbij van belang.

 

Communiceren doe je op verschillende manieren: met gesproken taal en zonder gesproken taal. Spreken is slechts één manier om een boodschap over te brengen. Veel informatie breng je echter ook non-verbaal (met gebaren, mimiek en pantomimiek) over. Logopedie houdt zich bezig met communicatie in de ruimste zin van het woord.

 

Logopedisten werken op verwijzing van specialist of tandarts.

Als paramedicus valt de logopedist onder de wet BIG.

Logopedisten werken onder andere in een zelfstandige praktijk, in ziekenhuizen, verpleeg- en zorginstellingen en op scholen.

 

Wilt u meer informatie over wat logopedie is, kijk dan naar het filmpje: Dankzij de logopedist.

Ziet u geen Youtube video? Bekijk het filmpje dan via deze link.

Wat doet een logopedist en wat is logopedie?
Hanneke Haan Logopediste
spraakentaalalmere@gmail.com Johan Westerveldstraat 20 1318CC Almere 06-40172139

© Spraakentaalalmere.nl 2021