Het woord ‘liplezen’ is een term die de meeste mensen wel kennen.

Als we liplezen kijken we echter niet alleen naar de lippen, maar ook naar de kaak,

de tong (voor zover zichtbaar), de gezichtsuitdrukkingen en de ondersteunende gebaren die iemand maakt. Vandaar dat we liever de term ‘spraakafzien’ gebruiken.

 

Veel mensen die niet goed kunnen horen, ervaren problemen met het verstaan van spraak, ook al dragen zij hoortoestellen. Vooral in rumoerige situaties helpt een hoortoestel niet altijd afdoende. Spraak wordt vaak wel gehoord maar niet verstaan.

Spraakafzien geeft u een steuntje in de rug. Door goed te letten op de mondbewegingen en mimiek van uw gesprekspartner, begrijpt u vaak beter wat er gezegd wordt. Spraakafzien is iets natuurlijks, iets dat iedereen al onbewust gebruikt. Bij de training spraakafzien kunt u die vaardigheid verder ontwikkelen.

 

Het aanbod van Spraakentaalalmere bestaat uit een training spraakafzien. Deze training is bedoeld voor slechthorenden en plots- of (laat)dove mensen die bekend zijn bij de KNO-arts/audioloog.

Ik geef de training bij u aan huis. De training spraakafzien wordt individueel gegeven.

 

Deelname aan een individuele training heeft als voordeel dat er meer maatwerk geleverd kan worden.

U leert het spraakafzien niet alleen van de logopedist, maar leert ook de spraak af te zien bij uw gesprekspartner.

 

In 10 – 15  lessen van een uur leert u beter spraakafzien en krijgt u tips over hoe u in de communicatie rekening kunt houden met uw slechthorendheid/doofheid.

Communiceren doe je echter niet alleen. Het verminderd gehoor van u als slechthorende heeft ook gevolgen voor de (gespreks-)partner. Uw partner, vriend, vriendin of familielid is dan ook van harte welkom om (kosteloos) aan de training deel te nemen. Zo krijgt hij of zij inzicht in de gevolgen van minder horen en de aanvullende waarde van spraakafzien. Tevens bespreek ik verschillende tips om de communicatie met u zo goed mogelijk te laten verlopen. Het is erg waardevol als u tijdens de lessen iemand mee kan nemen, zodat die kan leren op welke manier hij of zij rekening kan houden met uw verminderd horen.

Wat is spraakafzien? De training

Dhr N: "Elke les is een openbaring geweest; daar ik steeds versteld staat dat het voor mij en partner een betere communicatie tot stand is gekomen. Ik heb ook geleerd beter met mijn gehoorverlies om te gaan. De manier waarop de docent les heeft gegeven gaf mij het zelfvertrouwen terug. Het is een superdocent."

 

Klik hier voor meer reviews

Hanneke Haan Logopediste
spraakentaalalmere@gmail.com Johan Westerveldstraat 20 1318CC Almere 06-40172139

© Spraakentaalalmere.nl 2021