Cochleaire implantatie is een revalidatievorm voor dove en ernstig slechthorende kinderen en volwassenen. Als ondanks de hulp van hoortoestellen en hoortraining de gesproken taal nauwelijks waargenomen kan worden, kan een cochleair implantaat mogelijk uitkomst bieden.
Een cochleair implantaat (CI) is een apparaat dat aan dove kinderen en volwassenen de mogelijkheid biedt weer iets te horen. Dit gebeurt doordat het CI de functie van de zintuigcellen in een beschadigd binnenoor overneemt en de intact gebleven gehoorzenuw direct elektrisch stimuleert.
Een cochleair implantaat bestaat uit een uitwendig en een inwendig (geïmplanteerd) gedeelte (zie afbeelding). Tijdens een operatie wordt het inwendig gedeelte geplaatst; het uitwendig gedeelte wordt enkele weken na de operatie aangesloten.
De microfoon van het uitwendig gedeelte vangt geluid op, zet dit om in een elektrisch signaal en stuurt dit naar de spraakprocessor. Daar wordt het signaal bewerkt en naar de zendspoel gestuurd. De zendspoel maakt met behulp van een magneet contact met het implantaat onder de huid op de schedel(het inwendig gedeelte). Via de electroden, die in het slakkenhuis geïmplanteerd zijn, wordt het signaal verder geleid naar de gehoorzenuw . De gehoorzenuw geeft het signaal door naar de hersenen.
De kwaliteit van de geluids- en spraakwaarneming is anders dan bij goedhorenden.
Bij een CI wordt de functie van de duizenden zintuigcellen in de cochlea overgenomen door maar een beperkt aantal elektroden (ongeveer 22). Desondanks kan belangrijke informatie toch worden overgedragen aan de gehoorzenuw, zodat het verstaan van spraak vaak mogelijk is. Voor een aanzienlijk aantal CI-gebruikers is het zelfs mogelijk om met het CI te telefoneren.
Hoortraining en articulatie na Cochleaire Implantatie
Na de implantatie is een intensieve revalidatieperiode noodzakelijk waarin u of uw kind begeleid zal worden in het leren horen met een CI. Door de logopedist wordt ’hoortraining’ gegeven, waarbij bij kinderen de natuurlijke hoorontwikkeling gevolgd en gestimuleerd wordt. Bij volwassenen wordt een ’nieuw’ horen getraind. Vanzelfsprekend kost het veel tijd en doorzettingsvermogen om de implantatie en revalidatie tot een succes te maken.
Bij revalidatie van volwassenen met een CI adviseren de CI-teams in de ziekenhuizen vaak om iemand uit uw omgeving te zoeken die bereid is uw oefenpartner te zijn tijdens de revalidatie. Tijdens de hoortraining bij het CI-team laat de logopedist zien welke oefeningen gedaan kunnen worden. Hiermee kan u en uw oefenpartner in de thuissituatie aan de slag.
Tijdens de hoortraining bij kinderen met een CI laat de logopedist u zien hoe u de hoorontwikkeling en gesproken taalontwikkeling van uw kind op een speelse manier extra kunt stimuleren. Vervolgens kunt u met de gegeven adviezen ook zelf aan de slag.
Na deze intensieve logopedische revalidatieperiode in het ziekenhuis kan de logopedische begeleiding verder voortgezet worden bij de logopedische praktijk Spraakentaalalmere.
Volwassenen
Tijdens het revalidatietraject in het ziekenhuis heeft u samengewerkt met een oefenpartner. Ook tijdens deze fase van de revalidatie is de aanwezigheid van een oefenpartner gewenst. U krijgt oefeningen mee naar huis die u weer samen kunt doen.
Kinderen
Extra Informatie